Webanmälan till Gerleborgskolans kurser

Välkommen att söka till våra kurser!
Om du vill anmäla flera personer till samma kurs – var vänlig skicka en ansökan för varje person.
För anmälan till barnkursen – gör en anmälan för varje person – skriv namn på medföljande vuxen under “Övrigt” i ansökan för barnet.
Fyll i alla fält även om du har gått på skolan tidigare.Fullbokad

1707ST Fördjupat måleri i akvarell
Maria Nordin

Startdatum: 2017-12-07 Avgift: 8500
Slutdatum: 2018-06-03
Gerlesborgsskolan Stockholm

Den här kursen vänder sig till dig som har tidigare erfarenhet av att måla akvarell och vill utveckla ditt måleri. Vi kommer bland annat repetera olika tekniker, titta på andra konstnärers arbeten och gå igenom hur man lägger upp och planerar en större målning. Du bestämmer själv vad du vill måla, om det är utan förlaga, omgivningen eller utifrån ett fotografi. Vi kommer fördjupa oss i era idéer och de sätt var och en av er vill måla på. Undervisningen kommer bestå av mycket individuell handledning.  Observera att kost och logi ej ingår i kurserna i Stockholm och att denna kurs är uppdelad i två 4-dagarstillfällen (7-10/12 2017 och 31/5-3/6 2018). .


Fullbokad

1721 Ljus - akvarellkurs i den bohuslänska vintern
Hasse Karlsson

Startdatum: 2017-12-12 Avgift: 7550
Slutdatum: 2017-12-15
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Under en utav årets mörkaste veckor kommer vi att skildra ljuset i det bohuslänska kustlandskapet. Vi kommer att åka ut till nya ställen vid sidan om de bekanta vägarna. Intrycken tar vi med oss och arbetar vidare i atelèerna på skolan, varvat med övningar i att skildra ljus. Vi kommer att ha gemensamma genomgångar varje dag. Kursen är för dig med grundkunskaper i akvarell.


Fullbokad

1722 En helg med yoga och skapande
Carina Paulsson

Startdatum: 2017-11-10 Avgift: 2709
Slutdatum: 2017-11-12
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Välkommen att inspireras, varva ned och fylla på batterierna under en helg med yoga, skapande i ateljé och promenader i det vackra landskapet. Vi börjar dagen med ett avslappnande pass Yoga-mindfulness, som består av mjuka rörelser, andningsövningar och meditation med fokus på närvaro. Det ger oss en god start och gör oss väl förberedda för dagens äventyr, och vi låter andan av Yoga-mindfulness prägla vistelsen här. Övningarna i ateljén syftar till att fördjupa kontakten med din kreativitet. Vi arbetar med enkla material som kol, tusch och limfärg med tonvikt på själva processen. Detta är en inbjudan både till dig som är nyfiken på skapande men ännu ej provat, och dig som redan är van men kanske vill gå vidare och upptäcka nya sidor. Kursledaren är utbildad yogainstruktör, konstnär samt pedagog med många års erfarenhet. Varmt välkommen till en härlig hösthelg!


Fullbokad

1803 Tempera
Carina Paulsson

Startdatum: 2018-01-16 Avgift: 10570
Slutdatum: 2018-01-21
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Det här är en kurs för dig som uppskattar temperans speciella lyskraft, och som är nyfiken på att utforska dess unika egenskaper och möjligheter. Vi bekantar oss med pigment och emulsioner i ett verkstadsarbete med fokus på färg och färgverkan. Kursen vänder sig till såväl vana temperamålare som till dig som prövar detta material för första gången. Vi arbetar lösningsmedelsfritt och gör emulsioner utan damar och terpentin. Välkommen att starta det nya året i färg! Pris: 7500:- Tillägg för kost och logi: 5118:- (inkl moms)


Fullbokad

1804 Därför Instagram
Olivia Rubie

Startdatum: 2018-02-23 Avgift: 3353
Slutdatum: 2018-02-25
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Lär dig att förstå Instagram som ditt nya redskap till kommunikation och verksamhet. Vore det inte skönt om, istället för att behöva jaga uppdrag, så kommer köparen till dig? Instagram är stort och skapande yrken har mycket att vinna på att bli synliga här. Kursens mål är att visa hur du kan använda plattformen för att bygga ett fungerande nätverk och att nå en global marknad. Kursen förmedlar också hur du skapar ett ”Community” och hur det blir mer värdefullt än vad det genererar i pengar. Den ger dig bakgrundinformation för att se en av mediavärldens största skiften någonsin. I kursen arbetar du med hands-on övningar, får individuell handledning och har samtal i grupp. För att delta i kursen krävs inga förkunskaper, men du behöver ha en smartphone med dig. Kursledaren Olivia Rubie är fotograf och sköter hela sin marknadsföring med Instagram. Ankomst till kursen fredag kväll, lärarledd undervisning börjar lördag morgon, kursen slutar söndag med lunch.


Platser kvar
Boka

1805B Introduktion Akvarell
Martin Jacobson

Startdatum: 2018-05-23 Avgift: 2320
Slutdatum: 2018-05-25
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Kursen vänder sig till dig med ingen eller lite erfarenhet av akvarell. Eller till dig som vill gå igenom grunderna igen och kanske hitta nya verktyg och idéer för att ta ditt måleri vidare. Gemensamma genomgångar varvas med individuella samtal. Tillsammans ska vi försöka svara på varför vi målar och hur vi målar.


Platser kvar
Boka

1806 Musik och bild
Sara Wallgren

Startdatum: 2018-05-29 Avgift: 3769
Slutdatum: 2018-05-31
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Kursen riktar sig till den som är intresserad av både musik och bild. Till den som är nyfiken på att utforska den kreativa länken mellan det vi hör och det vi ser. Har ljud, musik och klanger en färg, en form, en struktur eller till och med en smak? Hur beskriver man ett ljud, en röst eller toner visuellt? Under kursen kommer vi att aktivt lyssna på musik och på ljud, tolkar det vi hör och hittar möjligheter att förvandla till ett visuellt uttryck. Vi kommer att använda oss av olika tekniker utifrån kursdeltagares intressen och val, t.ex kollage, tusch, teckning, blyerts, akvarell. Blandat med vår egen kreativa process kommer vi att se på exempel av konstnärer som har arbetat i tradition av att visualisera musik. Information och input blandas med kreativitet och skaparlust. Det krävs inga speciella förkunskaper för att delta i kursen. Välkommen till 3 dagar som kommer att förändra din syn på det du hör! Kursen börjar med lunch den 29 maj och slutar med lunch den 31 maj. Vi kommer att erbjuda en uppföljningskurs på hösten.


Platser kvar
Boka

1808 Närvaro i ögonblicket
Frida Klingberg

Startdatum: 2018-06-13 Avgift: 5476
Slutdatum: 2018-06-16
Gerlesborgsskolan Bohuslän

En intensivkurs i fotografi för dig som vill utveckla ditt bildspråk och din skicklighet i att ta bilder i vardagen. Vi övar på att använda befintligt ljus, hitta spännande vinklar och testar olika kompositioner. Hur fångar man ett flyktigt ögonblick? Hur får man närvaro i ett porträtt? Vi diskuterar också urval och grundläggande bildredigering. Kursen består av övningar, handledning och gemensamma samtal om fotografiska bilder. Du kan vara nybörjare eller erfaren, men du bör ha en egen digital kamera som du kan hantera. Det underlättar om du tar med dig en egen laptop med bildbehandlingsprogram, men det är inget krav.


Platser kvar
Boka

1810 Hur man utvecklar sitt konstnärskap
Susanna Slöör

Startdatum: 2018-07-10 Avgift: 9594
Slutdatum: 2018-07-15
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Kursen riktar sig till dig som vill bryta gamla vanor, kört fast eller börja från en ny utgångspunkt. Du vill kanske göra en nystart efter en paus, en fördjupad satsning som konstnär, eller söker det kollegiala utbytet, och har kanske gått den långa vägen utanför ordinarie högskoleutbildningar. Tillsammans med likasinnande för vi en dialog om fortsatt riktning och förnyelse av ditt konstnärskap. Vi arbetar med teckning, måleri, eller ett valfritt medium och kombinerar gemensamma diskussioner med enskild handledning. Du arbetar med ett eget projekt och får möjlighet att diskutera och presentera detta. Tid för det enskilda arbetet prioriteras. För dem som vill arbeta med ett gemensamt tema är arbetsrubriken ”Konst som kunskap, kunskap som konst”. Mer information ges inför kursstart. I kursen ingår att vi gör ett inspirationsbesök utanför skolan, till exempelvis en kollega eller en aktuell utställning.


Platser kvar
Boka

1811 Känn på Bohuslän
Hans Leutscher

Startdatum: 2018-07-17 Avgift: 7586
Slutdatum: 2018-07-21
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Bohuslän, är det inte ‘skärgård, båtliv och skaldjur’, ‘hällristningar som världskulturarv’ eller ‘spännande historia’ och ‘150 år stenhuggeri i granit’? I Bohuslän finns även konst av världsklass att se på ‘Pilane Skulpturpark’, ‘Uddenskulptur’ och ‘Nordiska Akvarellmuseet’ i Skärhamn. Nu har du chansen att ‘känna på Bohuslän’ under en hel vecka på Gerlesborgsskolan. Under kunnig och inspirerande ledning har du möjlighet att betrakta hav och skärgården, granit och lokal arkitektur genom konstnärliga ögon. Vi använder skissblock, vi hugger i granit och skapar skulptur med i naturen hittade material. Efter denna veckan har du även ett bättre perspektiv på stenhuggeriets historia i Bohuslän! Ett besök av Uddenskulpturens internationella utställning av stenskulptur ingår. Lär känna en annorlunda sida av Bohuslän, det blir som en lekfull upptäcktsresa, ett minne för livet! Känn på Bohuslän på riktigt!


Platser kvar
Boka

1812 Collage och Pop-up
Andreas Johansson

Startdatum: 2018-07-24 Avgift: 7586
Slutdatum: 2018-07-28
Gerlesborgsskolan Bohuslän

I den här kursen kommer vi att utforska bildrummet med tvådimensionella collager och med 3 dimensionella skulpturala bilder, skapade med pop upp tekniker, där pappret vikas upp från det horisontella planet. Hur ser vi på platser, rum och miljöer som vi älskar och som fascinerar oss av olika skäl? Hur kan vi representera de i tvådimensionella bilder? Med collage som redskap får du fördjupat kunskap om färg- och formrelationer i bildrummet. När vi lär oss pop-upp tekniker arbetar vi med spännande tredimensionella kompositioner. Vi kommer att prata om pappret som material och testa dess gräns genom att klippa isär och foga ihop det. Kursen kommer att bestå av en del konkreta lektioner i kompositionslära och pop-upp teknik och en del eget arbete med individuell handledning. Dagarna inleds med praktiska demonstrationer, korta bildvisningar och samtal om det som kommit upp under arbetets gång. Det krävs inga förkunskaper för kursen.


Platser kvar
Boka

1813 Färgen i fokus
Carina Paulsson

Startdatum: 2018-07-31 Avgift: 7586
Slutdatum: 2018-08-04
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Välkommen på upptäcktsresa i färgernas värld! Kursen är för dig som önskar en fördjupad bekantskap med färg och färgverkan. Vi låter oss inspireras av olika sätt att använda färgens egenskaper på ett medvetet vis i måleriet. Detta provar vi och undersöker i verkstadsform i våra egna bilder. För att på bästa vis kunna utföra övningar samt utforska färgens möjligheter under kursen rekommenderas vattenlösliga, snabbtorkande material som akryl och vinyl. Du kan också välja ett material som du är van vid och känner väl. Vi arbetar lösningsmedelsfritt.


Endast reservlista
Boka

1814 Akvarell i kustland och inland
Hasse Karlsson

Startdatum: 2018-08-07 Avgift: 7346
Slutdatum: 2018-08-11
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Vi kommer att åka ut till nya ställen vid sidan om de bekanta vägarna och arbetar med det bohuslänska landskapets olika karaktärer. Vi tar emot intryck genom våra sinnen och bearbetar dem medvetet och intuitivt med pensel och färg i ateljén. Grundkunskaper i akvarell är ett krav.


Endast reservlista
Boka

1815 Akvarell: möte med landskapet i Gerlesborg
Lars Holm

Startdatum: 2018-08-14 Avgift: 9714
Slutdatum: 2018-08-19
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Vi arbetar med komposition och påminner oss om vikten av ljus och kontrast. Kursen omfattar akvarellens grundtekniker som får utvecklas mot ett friare och mer experimentellt arbetssätt. Kursen vänder sig till både nybörjare och mer avancerade deltagare. Handledning ges individuellt och i gemensamma genomgångar.


Platser kvar
Boka

1816 Tempera
Carina Paulsson

Startdatum: 2018-09-25 Avgift: 9595
Slutdatum: 2018-09-30
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Det här är en kurs för dig som uppskattar temperans speciella lyskraft, och som är nyfiken på att utforska dess unika egenskaper och möjligheter. Vi bekantar oss med pigment och emulsioner i ett verkstadsarbete med fokus på färg och färgverkan. Kursen vänder sig till såväl vana temperamålare som till dig som prövar detta material för första gången. Vi arbetar lösningsmedelsfritt och gör emulsioner utan damar och terpentin. Välkommen att starta det nya året i färg! Pris: 7250:- Tillägg för kost och logi: 4250:- (inkl moms)


Platser kvar
Boka

1819 Kördagar i Gerlesborg
Gunnar Eriksson

Startdatum: 2018-06-21 Avgift: 3741
Slutdatum: 2018-06-23
Gerlesborgsskolan Bohuslän

Workshoppen inbjuder dig med någon körvana till att leka med klanger och rytmer och skärpa dina sinnen för musikaliska sammanhang. Övningarna bygger på visor och enkla arrangemang för kör. Gunnar Eriksson, känt genom bl. a Göteborgs Kammarkör och många internationella samarbeten, kommer att ta dig på den resan.  Som deltagare i workshoppen kommer du även, att kunna assistera Gunnar Erikssons Mittsommarkör i delar av den traditionella konserten på mittsommarafton, som ingår i din workshop upplevelse. Välkommen till en musikaliska, inspirerande kördagar i Gerlesborg.


Endast reservlista
Boka

S1801 Association
Helene Billgren

Startdatum: 2018-02-22 Avgift: 4600
Slutdatum: 2018-02-25
Gerlesborgsskolan Stockholm

Vi utgår från inspirationsbilder/tankar. Under arbetets gång är det meningen att enbart bilden du jobbar med ska styra dig vidare in i arbetet och att låta bildassociationer styra arbetet vidare genom att släppa tanken på det ursprungliga målet. Vi jobbar med att hitta lösningar på måleriska och bildmässiga problem genom att titta på bilden vi har framför oss, inte den bild vi skulle vilja ha, genom att tänka i banor som "det här ser ut som". Att jobba med en bild vars innehåll förändras under arbetets gång kan förhoppningsvis ge den ett större tolkningsmässigt och bildligt djup. Syftet är att våga göra drastiska förändringar under arbetets gång och hitta nya ingångar och utvägar och förhoppningsvis få med sig lite överraskningar på vägen! Alla jobbar individuellt och i valfri teknik, med individuell handledning. Ta med bilder eller föremål som inspiration. Kursdeltagare inbjuds till en introducerande föreläsning om och med Helene Billgren dagen innan kursstart, ons 21 februari kl. 13.00 i aulan, tillsammans med våra årsstudier.


Platser kvar
Boka

S1802 Inre och yttre landskap
Martin Jacobson

Startdatum: 2018-03-15 Avgift: 4600
Slutdatum: 2018-03-18
Gerlesborgsskolan Stockholm

Vi kommer att prova på två tekniker i akvarell. Den ena är traditionell och färgerna blandas innan de läggs på pappret. I den andra så arbetar vi bara med grundfärgerna som får blandas på pappret i lager på lager. I båda fallen fokuserar vi på komplementfärger och varmt och kallt. Varje kursdag inleds med en kort gemensam genomgång där det vi samtalar om sådant som kommit upp i arbetet. Under dagen har vi individuella samtal med kursdeltagarna. Workshopen avslutas med en gemensam genomgång av alla arbeten. Välkommen att delta i en introducerande föreläsning om och med Martin Jacobson dagen innan kursstart, ons 14 mars kl. 13.00 i aulan, tillsammans med våra årsstudier. Föreläsningen består av två delar i två delar, där den första delen handlar om Martin Jacobsons konstnärskap, hur det har utvecklat sig och varför. Nyckelord i den första delen är: språk, mytologi, berättande, verklighet och dröm, intuition och inspiration, konstnärligt sökande, konstnärliga metoder. I den andra delen av föreläsningen går han igenom klassisk måleriteknik med betoning på komplementfärger, teckning, varmt och kallt, ljus och skugga, komposition och kontraster. Han pratar även om hur man förhåller sig till förlagor och vad det betyder att använda det ena eller det andra motivet. Vad är skillnaden mellan att måla av från en bild och att måla av från ”verkligheten”. I denna del formuleras även uppgiften för kursdeltagarna. Observera att boende och måltider inte ingår i kurserna i Stockholm.


Platser kvar
Boka

S1803 Penselns väg och blyertsens spår
Magnus Berg

Startdatum: 2018-04-05 Avgift: 8500
Slutdatum: 2018-11-04
Gerlesborgsskolan Stockholm

Måla med Magnus Berg! Kursen är i två delar, med en del på våren och en på hösten 2018 (med en hemläxa under sommaren). Vi målar med alla målarmaterial. En introduktion om allt material. En av dagarna har vi modell. Jag tänker att kursdeltagarna vill lyfta sitt målande till oanade marker. Citerar min professor Rune Jansson: ”Det rör sig endast om att ställa sig bejakande inför händelsernas plötslighet. Att tömma sina minsta fördomar och följa med. Att stå som ett förvånande frågetecken inför alla dessa infall och acceptera.” Vi har gemensamma genomgångar var dag och enskild kritik med var och en. Jag presenterar mitt målande och en flod av andra konstnärer. Observera att kost och logi ej ingår i kurserna i Stockholm och att denna kurs är uppdelad i två 4-dagarstillfällen (5-8/4 och 1-4/11 2018).


Endast reservlista
Boka

S1804 Jag tänker på mig själv / självporträtt
Marianne Lindberg de Geer

Startdatum: 2018-05-23 Avgift: 6500
Slutdatum: 2018-05-27
Gerlesborgsskolan Stockholm

Ta chansen att måla under handledning av Marianne Lindberg de Geer, en av våra mest välrenommerade konstnärer, i vår! Kursen kommer att hållas i aulan på Gerlesborgsskolan Stockholm och denna kurs kommer att fokusera på självporträtt, i stort format, med stora penslar och med akrylfärg. Allt material som behövs ingår i kursavgiften.


Platser kvar
Boka

S1805 Uppdaterad tempera med vinyl och akryl, fortsättning och nystart
Bengt Jahnsson-Wennberg

Startdatum: 2018-06-06 Avgift: 6500
Slutdatum: 2018-06-10
Gerlesborgsskolan Stockholm

Temperan är för dig som värdesätter sinnligheten i den måleriska processen. Färgens struktur gör att pigmenten inte släcks ner som i exempelvis olja eller får en plastig hinna som i akryl. Lystern är oöverträffbar. Ytorna blir exakta. Samtidigt kan du enkelt via undermålningar och temperans känslighet för penselstråken ge stora enfärgade partier liv. Eftersom du gör din färg själv får du en närhet till ditt material. Det påminner dig om dess betydelse och får dig att utnyttja det på ett intuitivt sätt. Du ”tänker” genom dess egenskaper när du gör din bild. Kursens upplägg bygger till lika delar på genomgångar och individuell handledning. Den vänder sig dels till dig som vill prova på tekniken för första gången, men också till dig som är bekant med temperan och vill fördjupa dig i dess möjligheter i rent måleriska frågeställningar. Vi arbetar både med äldre recept och med uppdaterade varianter där vi modifierar akryl och vinyl så att deras egenskaper påminner om klassisk tempera. Allt material som behövs, utom penslar och diverse extra tillbehör, ingår. Det betyder att färgpigment, papper, pannåer, emulsion, gesso med mera ingår i kursavgiften. Observera att kost och logi ej ingår i kurserna i Stockholm.